NetSourcing

Blog: Subsidie op software loont

 

Het beheersbaar houden van de kosten in de zorg is en blijft een flinke uitdaging. Subsidie op software zou hierbij kunnen helpen, stelt NetSourcing-directeur Yvo Hoeke.

Het blijft een actueel vraagstuk: hoe houden we de kosten in de gezondheidszorg beheersbaar? Pasgeleden wijdde het tv-programma Nieuwsuur een item aan de farmaceutische industrie die aangepakt wordt vanwege de hoge prijzen op medicijnen. Nu is dit natuurlijk een enorme kostenpost die makkelijk in het oog springt. Maar als je kijkt naar ICT in de zorg, eveneens een grote kostenpost, wordt algauw duidelijk dat ook op dit gebied flinke besparingen mogelijk zijn.

Piet van de Postkamer
Veel organisaties in de zorg maken gebruik van relatief oude applicaties. Bij NetSourcing spreken we dan altijd van een ‘Piet van de Postkamer’-applicatie. Een applicatie die jaren geleden, vaak door een klein softwarebedrijf, specifiek gemaakt is voor Piet (of Jeanette, of Willem of…) en die hem ondersteunt bij zijn dagelijkse werkzaamheden. Soms worden dit soort oldtimer-applicaties zelfs gebruikt voor zeer cruciale processen.

Kosten applicatie up to date houdenDrie vragen
Organisaties die dit soort applicaties gebruiken, zouden zichzelf drie essentiële vragen moeten stellen. Ten eerste: Hoeveel mensen gebruiken de applicatie en voor hoeveel van hun tijd? Ten tweede: Wat kost het om de applicatie up-to-date te houden en continu aan te passen aan de nieuwste technieken en veiligheidseisen? En ten slotte: Wat kost de applicatie per gebruiker en is het die hoge prijs per gebruiker uiteindelijk wel waard?

Enorme inspanning
Wanneer inzichtelijk wordt hoeveel deze ‘specials’ aan kosten met zich meebrengen, schrikken veel organisaties zich een ongeluk. Het vergt namelijk enorme inspanningen om zulke applicaties steeds maar up-to-date te houden, zodat ze blijven voldoen aan de razendsnelle ontwikkelingen in de techniek en alle veranderingen omtrent beveiliging.

Vele procenten besparen
In veel organisaties worden bovendien verschillende applicaties gebruikt met vrijwel dezelfde functionaliteit. Als die oude applicaties worden vervangen door één nieuwe moderne applicatie, kunnen organisaties eenvoudig vele procenten ICT-budget besparen.

Uitfaseren van oude applicaties
Ik pleit dan ook voor subsidie op het uitfaseren van oude applicaties, net zoals in 2010 en 2014 bij oude auto’s gebeurde. Je kreeg destijds subsidie als je je vervuilende auto verving door een nieuwer en schoner exemplaar. Dat leidde ertoe dat duizenden mensen hun oude auto lieten slopen. Bij oude applicaties kan het net zo werken. Subsidie op de vervanging van oude software vergroot niet alleen de productiviteit, ook de kosten voor het beheer zullen dalen en bovendien verbetert de veiligheid.

Een flinke slag
Subsidie op de inzet van moderne technologie kan op die manier helpen de kosten in de gezondheidszorg beheersbaar te maken. We zouden een flinke slag kunnen maken als het lukt zo’n programma op poten te zetten. Ik ben benieuwd hoe u hier tegenaan kijkt. Zou u uw oude software inruilen?

Yvo Hoeke, directeur NetSourcingYvo Hoeke
Directeur NetSourcing
yvohoeke@netsourcing.nl
088 077 28 75

Klik hier voor een overzicht van de eerder verschenen blogs.

Zoeken